Sony представи игрална конзола от ново поколение 07.06 | 16:50

Базираният на PSP модел Vita предлага мрежова игра през мобилните оператори

От Георги Георгиев

Vita е името на новата игрална конзола от следващо поколение на Sony, с която от японския електронен производител се надяват да нанесат поредния си удар върху световния гейминг пазар, информира АП.

Моделът ще позволи на играчите да бъдат свързани един с друг през мрежите на клетъчните телефони, както и през Wi-Fi горещи точки и да използват GPS системите за определяне на местоположението си.

Според ръководството на компанията, появата на конзолата е най-значимото събитие от излизането на PlayStation 3 преди 5 години.

Конзолата Vita е снабденa с предна и задна камера, с тъчскрийн, тъчпад и два подобни на копчета джойстици. Тя ще позволи на притежателите си да играят и срещу геймъри, снабдени с домашните PS3 конзоли през PlayStation мрежата на Sony.

Хардуерът е снабден и с акселометър, който му позволява да реагира при поставянето му под различни ъгли.

Устройството, което се ще се продава на цена от 249 долара за Wi-Fi версията си, бе представено на пресконференцията на Sony в рамките на световното изложение на игралната индустрия E3, което се провежда между 7 и 9 юни в Лос Анджелис. Моделът с връзка към клетъчните мобилни мрежи пък ще се предлага на цена от 299 долара заедно с пакетен план към съответния мобилен оператор.

Така Sony се превръща в поредната голяма технологична компания, която решава за заложи на облачните услуги, следвайки примера на Apple. В понеделник (6 юни) компанията на Стив Джобс представи нова iCloud услуга, която дава на потребителите достъп до снимки, музика и текстови файлове, разположени на отдалечени сървъри.

Очаква се PlayStation Vita да се появи на пазара в месеците преди коледните празници.

Водещи

Най-четени