Toshiba пуска 3D телевизори без очила 04.10 | 16:09

От компанията уверяват, че екраните им няма да изморяват очите толкова, колкото го правят сегашните 3D приемници, изискващи носенето на специални очила

От

Японската технологична група Toshiba ще пусне на пазара през декември първите телевизионни приемници с триизмерни изображения (3D), достъпни за потребителите без употребата на специални очила.

Конгломератът ще започне да продава телевизори от този тип в Япония, като устройствата ще са с малки до средни размери и ще разполагат с екрани с течни кристали (LCD) с висока разделителна способност. Екраните ще са с дължина на диагонала между 12 и 21 инча (30,5 – 54 см), става ясно от съобщение на компанията.

На по-късен етап Toshiba предвижда да предложи и модели с по-големи размери.

Досега всички 3D телевизори изискваха употребата на специални очила, действащи като филтър, избистрящ изображението за човешкото око.

Избраната технология от компанията се основава на оптично покритие върху горната част на екрана, подобно на микролещи, както и върху сложна система за цифрова обработка. Този метод според производителя позволява ориентиране на светлинния поток по такъв начин, че зрителят да вижда изображенията релефни.

От обясненията в съобщението на Toshiba става ясно, че в един образ се събират девет различни гледни точки към конкретния предмет или човек, като се получава ново единно изображение, достигащо до зрителите.

От компанията уверяват, че методът им на предаване на изображенията не изморява толкова очите, колкото го правят ползваните в момента 3D очила за такъв тип приемници.

Друга японска компания – Sharp – също обяви наскоро, че ще пусне 3D телевизори без очила, но при нейния продукт потребителят трябва да гледа екрана, застанал неподвижно на точно определено място. Тоест технологията на Sharp e по-подходяща за екрани на по-малки устройства като преносими конзоли за видеоигри, отколкото за телевизионни приемници.

Водещи

Най-четени