Twitter: Властите увеличават заявките си за достъп до информация 03.07 | 14:00

Огромният брой заявки е получен от властите в САЩ

От Георги Георгиев

Броят на исканията от страна на правителствата за достъп до съдържание или за неговотo блокиране в Twitter е скочил през 2012 г. Това се казва в публикувания в понеделник доклад на Twitter за прозрачността в социалната мрежа (transparency report), предаде AFP.

" За първата половина на 2012 г. получихме повече запитвания от страна на властите, отколкото за цялата изминала 2011 г.", споделя в блог Джеръми Кесел, мениджърът на отдела, занимаващ се с правната политика на Twitter.

Огромният брой заявки за достъп до информация е получен от Съединените щати – общо 679 от 849-те случая в световен мащаб. В 75% от американските случаи Twitter са предоставили част или цялата искана информация. Днес най-големият брой абонати на мрежата са разположени именно на територията на САЩ.

След американските власти най-активни са били тези в Япония – 98 случая, Великобритания и Канада – с по 11 случая.

В доклада си Twitter съобщават още, че за тази година са получили общо 3 378 съобщения с искания дадена публикувана информация да бъде свалена поради нарушаване на авторски права, като впоследствие 38% от запитванията били удовлетворени. В шест случая исканията са дошли от правителствени или съдебни институции, като нито едно от тях не е било удовлетворено.

Докладът за прозрачността на Twitter е създаден по подобие на този на Google. Новините от него идват в същия ден, в който съдия от Ню Йорк нареди на социалната мрежа да предаде информация за един от потребителите – участник в протестното движение "Окупирай Уолстрийт". Самият случай се наблюдава много внимателно от медии и правозащитници като тест за нивата на онлайн свободата на словото в САЩ.

Водещи

Най-четени