Wikipedia е обезпечена финансово за година напред 03.01 | 19:36

Фондация Wikimedia получи 20 млн. долара от дарения през последните месеци

От Георги Георгиев

Ако сте влизали в Wikipedia през последните месеци, най-вероятно сте видели банерите, с които основатели и известни автори на статии ни призоваваха да дарим пари за поддръжката и развитието на свободната енциклопедия.

Сега те вече са сменени с благодарствен банер от изпълнителния директор на фондация Wikimedia Сю Гарднър, която заяви, че организацията е постигнала целта си и има достатъчно пари, за да плаща сметките си през следващата година .

Wikimedia е неправителствена организация, позната най-вече с проекта Wikipedia. Сред другите проекти са Wikimedia Commons, Wiktionary и Wikibooks. Тези сайтове са използвани от над 470 млн. души всеки месец, а самата Wikipedia e сред петте най-популярни сайтове в света. Въпреки това Wikimedia разполага само с част от парите, които имат останалите популярни уебсайтове.

С помощта на повече от 1 млн. дарители от целия свят фондацията успя да събере общо 20 млн. долара за тази година. Годишните дарителски кампании започват да набират популярност от 2003 г. насам. Според блога на Wikimedia тази година кампанията е изключително успешна в сравнение с 2008, когато са били получени само 4,5 млн. долара.

Набраните средства ще бъдат "използвани много внимателно и разумно", казва в посланието си Сю Гарднър. Бюджетът на организацията за предстоящата година е общо 28,3 млн. долара, като допълнителните средства са дошли от грантове от институции.

Организацията планира да използва парите за закупуване и инсталиране на нови сървъри и друг хардуер, както и за ъпгрейд на функционалността на сайта. От Wikimedia планират да разширят мобилните си услуги, плащайки за правната защита на определени проекти и поддържайки екип от доброволци на глобално ниво. Днес над 100 хиляди доброволци се грижат за актуализацията на общо 20 милиона статии както и на още десет странични проекта.

На 15 януари Wikipediа ще отпразнува 11 години от пускането си. В настоящия момент популярната безплатна енциклопедия води битка срещу посегателствата върху свободата на словото. През октомври миналата година тя заплаши, че ще затвори италианската си верския в знак на протест срещу наложените от властите рестрикции.

Наскоро сайтът заплаши, че ще спре достъпа до всички статии, написани на английски, в отговор на американския законопроект против онлайн пиратството (SOPA), който предвижда цензура на информацията в интернет с цел пресичане на пиратско съдържание.

Водещи

Най-четени