Youtube пусна свое iPhone приложение 11.09 | 15:56

Собственото приложение на притежавания от Google сайт идва ден преди появата на iPhone 5 и iOS 6

От Георги Георгиев

Популярният сайт за споделяне на видео съдържание YouTube обяви, че дългоочакваното му iPhone приложение вече е достъпно за сваляне в App Store, съобщават Mashable.

И досега моделите на смартфона на Apple разполагаха с YouTube приложение, което обаче беше направено от самите Apple, а не от притежавания от Google видео сайт. Въпросното приложение предлагаше слаб избор от видео материали в YouTube и функционалности, което го правеше не особено популярно.

Решението за пускането на собствен софтуер за достъп до YouTube дойде, след като отношенията между Apple и Google се влошиха дотам, че по-рано през годината Apple решиха да изхвърлят своето приложението от iOS 6.

Отговорът на Google нe закъсня – едва месец след хвърлената от Apple ръкавица и само ден преди появата на iPhone 5 и на iOS 6 собственото приложение на YouTube e вече факт.

Освен че дава достъп до десетки хиляди официални музикални клипове, новата апликацията разполага с подобрени инструменти за търсене и споделяне на съдържание. В нея е включено търсене по подразбиране, подобно на Google Instant, като в случая се набляга на най-популярните видеа в сайта. Те самите могат да се споделят в Google+, Twitter и Facebook с едно докосване на съответния бутон.

Освен през iPhone приложението функционира и върху iPad, като от YouTube твърдят, че работят и върху таблетна версия с повече функционалности.

Водещи