ZTE и Mozilla работят над нова мобилна платформа 20.09 | 07:44

Очаква се да се появи на пазара в рамките на няколко месеца

От Георги Георгиев

Китайският мобилен производител ZTE си сътрудничи с интернет компанията Mozilla върху създаването на нова мобилна операционна система, която ще бъде пусната в края на тази или в началото на следващата година. Това съобщи говорител на четвъртият по големина доставчик на мобилни устройства в света, цитиран от Reuters.

Ходът е част от плана на ZTE да се откъсне от влиянието на доминиращата днес платформа Android на Google, както и от доста по-малко популярната, но набираща скорост Windows Phone на Microsoft.

"Опитваме се да увеличим усилията си за пускането на собствена операционна система, като в същото време представяме продукти, базирани на Android", каза по случая говорителят на ZTE Дейвид Дай Шу.

"Всичко това е част от по-големите ни планове да създадем по-добър баланс на продукти, използвайки, различни операционни системи. Няма да разчитаме само на Android или на Windows”, допълни още Шу.

ZTE, която понастоящем е четвъртия по големина доставчик на мобилни устройства, ще представи съвместно разработената с Mozilla операционната система през следващите няколко месеца. Същевременно планира да представи и нов продукт за мобилни телефони по същото време или малко по-късно.

Китайският гигант проявява интереси и към уеб базираните операционни системи, но за момента не разполага с ясни планове за поддръжка на софтуера, разработван от китайски интернет фирми като Baidu и Alibaba, коментира говорителят на ZTE.

Към момента масата телефони на ZTE работят под Android, като единствените модели, използващи Windows Phone, са тези от серията Tania.

През юли от Mozilla заявиха, че големи европейски мобилни оператори като Deutsche Telekom, Sprint, Smart, Telecom Italia, Telenor и Etisalat са дали подкрепата си за създаването на нова мобилна платформа, припомня Reuters.

Водещи

Най-четени