Zamunda попадна под прицела на САЩ 21.09 | 10:24

Щатският конгрес вкара популярния торент сайт в черния си списък за тази година

От Георги Георгиев

Популярният български торент портал Zamunda попадна в черния списък на Американския Конгрес на сайтовете, които нарушават авторските права, съобщава руската Риа Новости.

В документа, създаден от работна група конгресмени, българският сайт и затвореният наскоро украински Demonoid са посочени като аналози на руски торент портали. В черния списък за тази година присъства дори една социална мрежа – руската "Вконтакте".

В анализа си работната група на Конгреса за противодействие на международното пиратство определя Русия, Украйна и Китай като най-благоприятните страни в света за нарушителите на авторски права. Авторите на доклада съветват щатското правителство да обърне специално внимание на проблема с пиратството в Швейцария и Италия.

"Недостатъчното спазване на правата върху интелектуалната собственост в тези страни носи сериозни вреди на американските автори и като цяло на нашата икономика", се казва в документа.

Съставителите на документа отчитат, че Италия и Швейцария за първи път попадат в черния списък, докато Русия, Украйна и Китай са били първенците по нарушаване на авторските права в миналогодишния доклад. По мнението на конгресмените Канада и Испания, които в миналото са попадали в подобни списъци, днес отчитат значително подобрение в защитата на авторските права.

В началото на август украинските власти затвориха един от най-популярните международни торент сайтове – Demonoid. Тогава събитието съвпадна с първото официално посещение на украинския вицепремиер Валери Хорошковски в САЩ. Това породи коментари, че ударът срещу Demonoid е бил подарък за щатското правителство.

Водещи

Най-четени