Акциите на Apple прескочиха 700 долара за бройка 18.09 | 17:59

Продажбата на iPhone моделите днес формира две трети от приходите на компанията

От Кремена Бедерева

Акциите на технологичния гигант Apple отбелязаха нов връх, след като днес в ранната търговска сесия в Ню Йорк се търгуваха за 702.80 долара за брой. Основният "виновник" за скокообразното повишаване  на цената на ценните книжа на щатската компания разбира се е новият iPhone 5, коментират от Bloomberg.

За първите 24 часа след представянето си миналата сряда култовият смартфон отчете предварителени продажби в размер на  2 млн. бройки,  задминавайки поръчките на предходния iPhone 4S близо два пъти за същия период след пускането му миналата есен.

Огромният интерес към iPhone 5 дори ще затрудни доставките му на пазара. От Apple обявиха, че следващата версия на новия телефон ще бъде пусната в продажба на 28 септември - една следмица след първоначално обявената дата, на която телефонът трябваше да се появи в магазините.

"Мога само да съм във възторг. Този успех показва само до каква степен тези устройства са започнали да играят роля в живота ни”, споделя Рекс Ишибаши,  изпълнителен директор на Callaway Digital Arts - разработчици на игри за iPhone.

Производството и продажбата на айфони се превърна в най-успешния бизнес на Apple от 2007 г. Днес секторът формира две трети от печалбата на най-скъпата технологична компания в света.

Най-четени