Анализатори: Популярността на Android може да спадне 16.08 | 14:08

Сделката на Motorola може да промени нагласите на производителите към операционната система на Google

От Георги Георгиев

Азиатските производители на смартфони, използващи Android на Google, може да се насочат към конкурентни мобилни платформи като Windows на Microsoft.

Това прогнозират анализатори на пазара, след като Google хвърли бомбата в понеделник (15 август) с обявеното намерение да придобие Motorola Mobility Holdings за .5 млрд. долара.

До момента тайванската HTC и корейската Samsung Electronics, както и десетки други производители на мобилни телефони, са продали милиони устройства под Androdid. Така те превърнаха операционната система на Google в първа по популярност на растящия световен пазар на мобилни приложения.

Но придобиването на Motorola може да превърне Google от партньор в конкурент на повече от 30 компании, използващи Android, коментират анализатори.

"Сделката ще покаже на повечето от играчите на пазара колко зависими са от Google и колко бързо плановете на американската компания могат да променят бизнеса им", обясни пред Ройтерс Франческо Джероними, анализатор в компанията за проучвания IDC.

От Уолстрийт бързо обявиха Microsoft за големия победител в сделката между Google и Motorolla, тъй като мобилната версия Windows ще има голям шанс да получи по-голямо влияние, ако част от производителите на смартфони се откажат от Android и преминат към нея.

Данни на компанията за маркетингови проучвания Gartner сочат, че към края на второто тримесечие на годината oперационната система на Google е с дял 43.4% пазара на смартфони.

На второ място са Nokia с 22 процента, следвани от Аpple с 18%.

Водещи

Най-четени