Бил Гейтс обсъжда съвместен ядрен проект с Китай 09.12 | 07:18

Той ще инвестира 1 млрд. долара в нов безопасен и икономичен реактор

От Георги Георгиев

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс потвърди в сряда (8 декември), че в момента е във фаза на дискусии с Китай за съвместно създаване на нов по-безопасен тип ядрен реактор, съобщава AP.

Идеята на проекта е разработването на една много евтина и същевременно сигурна система, която да генерира много малки количества ядрени отпадъци. Това е заявил мултимилиардерът по време на разговори в китайското министерство на науката и технологиите.

По време на срещите Гейтс е споделил, че вече е финансирал със значителни суми американската компания TerraPower, в която е основен инвеститор. В момента специалистите на TerraPower работят върху ядрен реактор от четвърто поколение. Той е известен като реактор на бягащи вълни (traveling wave reactor TWR), който може да работи с гориво от обеднен уран.

Друго основно предимство на TWR реактора е, че той е изключително безопасен и не се нуждае от постоянна човешка намеса, за да остане безопасен за неограничен период от време. Иновационната му конструкция пък го прави много устойчив на природни бедствия като земетресения и приливни вълни.

От TerraPower заявяват, че в момента обсъждат планове за съвместна работа по реактора и със специалисти от Индия, Русия и други държави, притежаващи традиции в ядрената енергетика.

Основателят на Microsoft предвижда през следващите пет години да вложи общо към 1 млрд. долара за изследователски дейности по новата ядрена технология.

Най-четени