България с отбор на полуфинал на First Lego League 28.11 | 09:23

В международното състезание по роботика сили мерят отбори от цял свят

От Ивайло Ачев

България класира отбор, който ще се състезава на полуфиналите на международното състезание по роботика "First Lego League” (FLL) за деца между 10-16 годишна възраст. Отбор KASAPIN40 завърши с отлични резултати първия регионален кръг на надпреварата и се класира полуфинал, който ще се проведе в началото на декември в Полша.

На световно ниво тази година се записаха 19 000 отбора от цял свят. На полуфинала българчетата ще се срещнат с над 160 деца от 18 отбори, които продължават напред в състезанието. Победителите Мартина Станчева, Александър Кръстев, Васил Василев, Марин Шаламанов и Христо Желев се подготвяха в продължение на 3 месеца преди състезанието под менторството на Цветко Трендафилов и Петър Петров от компания SAP Labs Bulgaria.

Само от Европа, където партньор в регионалните кръгове е организацията Hands on technology, в тазгодишното издание се сформираха 779 отбора - от България, Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Словакия и Швейцария. Състезанието се провежда ежегодно, като задачите всяка година са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Тази година тема на състезанието беше "Безопасност на храните”. Децата се подготвяха и чрез построени от тях роботи решаваха задачи, свързани със замърсяването на храните, различните полезни и вредни съставки, химикали и др. За първата година на състезанието в България организаторите от училище по роботика Robopartans отчитат голям интерес.

Част от отборите бяха наградени и в отделни категории, сред които най-добра игра с робота, най-добра отборна игра, изключителна издръжливост. Победители в отделните категории са:

  • Creative в категория "най-добра игра в робот"
  • Wise Move в категория "най-добра отборна игра"
  • Power Rangers в категория "най-добро проектиране"
  • KASAPIN40 в категория "най-добре представен проект"
  • Wise Move в категория "изключително представяне"

Състезанието се организира от "ИКТ Училище" и Училище по роботика "Robopartans", с изключителната подкрепа на SAP AG и SAP Labs Bulgaria, които подготвиха 4 от отборите. Първото издание на състезанието беше достъпно и безплатно за децата благодарение на партньорите на инициативата. Сред тях са и Telerik, които поеха менторството на 2 от отборите, Robotev - на 1 отбор и Robopartans – на 4 отбора.

Водещи

Най-четени