Българчетата сред първите в Европа по ползване на интернет 06.02 | 08:15

Изследване обаче показва, че имат и отлична онлайн култура

От Александър Бакалов

Българските деца между 9 и 16 години са на второ място в Европа след шведските, по продължителност на ежедневно ползване на интернет, сочи изследване.

Това каза в интервю за агенция "Фокус" Георги Апостолов, координатор на Национален център за безопасен интернет.

"Изследването "Децата на ЕС онлайн III" показва, че не трябва да се ограничава ползването на интернет и България е един сериозен пример в това отношение. Българските деца са на едно от първите места по основни базови умения за защита в онлайн среда.

Средноевропейските деца показаха 4 от възможните 8 базови умения, докато при български деца сме с половин пункт над това. Те са с 4,5 умения, които гарантират някаква защита в интернет" каза още Апостолов.

"Това изследване е уникално. То обхвана 25 европейски държави. За първи път в него беше включена гледната точка на самите деца и младежи – в изследването участваха 9904 деца. На тях им беше задаван въпрос за всеки отделен риск и за онлайн опасност, както ние ги възприемаме, кое им е оказало най-сериозно въздействие през последните три месеца.

По този начин се видя, че картината, която ние възрастните имаме в главите си за това какво се случва с децата и младите хора онлайн, не е правилна", посочи Апостолов.

Той обясни, че картината е изкривена, защото всеки възрастен се безпокои от възможностите за попадане на педофилско съдържание, гледането на порнография онлайн или на сцени с екстремно насилие.

"Изследването показва, че фактически най-големият проблем на съвременните деца и младежи в интернет е тормозът между връстниците", допълни Георги Апостолов. 

Водещи

Най-четени