Интернет променя самоличността ни 21.01 | 10:52

Все повече се влияем от случващото се във виртуалното пространство

От Владислав Рашков

Социалните мрежи и онлайн игрите променят начина, по който хората гледат на себе си, сочи изследване на британския учен проф. Джон Бедингтън.

Проучването показало, че традиционните схващания за самоличност вече не са същите. Тази промяна може да донесе повече позитивна промяна, но може и да доведе до социална апатия, информира BBC. 

"Заради развиването на смартфоните, социалните мрежи и стремежът към повече социалност, много хора ще могат да бъдат лесно мобилизирани, когато интересите им се срещнат. "Например, флашпмоб може да се осъществи сред хора, които не се познават", смята Джон Бедингтън. 

Докладът "Бъдещи самоличности" сочи, че продължителното ползване на интернет ще доведе от "хипер-конективност". Това ще има големи социални промени за обществото през следващите 10 години.

Особено сред младите самоличността им вече няма да е определена от играта с топка в двора с приятели, ами от играта с виртуална топка в социалната мрежи.

Изследването показва, че през 2011 г. 60% от интернет потребителите са част от социална мрежа, което е скок от 43% от 2007 г. насам. Предполага се, че интернет ще има все повече роля в политическия активизъм. За последното свидетелства най-добре случилите се революции в Тунис, Египет и Либия.

Водещи

Най-четени