В ход е Първата световна кибервойна 08.12 | 16:04

WikiLeaks отвръща на удара - хакери атакуваха шведската прокуратура, PayPal и швейцарска банка

От Любомир Тасев

Анонимни привърженици на основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж, който бе арестуван във вторник в Лондон, предприеха широкомащабни "бойни действия" в онлайн пространството, съобщи Ars Technica.

Поддръжниците на Асандж свързват задържането му със скандалните публикациите в WikiLeaks на секретни американски дипломатически документи.

Жертва на кибератаките вече станаха сайтът на шведската прокуратура, която поиска задържането на Асандж по обвинения в сексуален тормоз, услугата за разплащания PayPal, отказала да приема дарения за WikiLeaks и банката на швейцарските пощи Postfinance, която замрази сметка на австралийския журналист.

PayPal успя да предпази главния си сайт, но блогът на компанията беше "хакнат". Страницата на Postfinance излезе от строя за цели 16 часа, а интернет адресът на шведската прокуратура продължава да е недостъпен.

По данни на лабораторията за антивирусни програми Panda щурмът е дело на група анонимни активисти, представяща се като "Anonymous". По информация на VentureBeat в ударите са участвали членове на онлайн общността 4chan.

По-рано "Anonymous" създаде 208 огледални сайта на WikiLeaks, за да облекчи максимално достъпа до публикуваната информация и за да предотврати блокирането му.

Привържениците на WikiLeaks отбелязват, че срещу сайта и неговите "огледала" вече са осъществени множество онлайн атаки, така че те просто отвръщат на вече обявената кибервойна.

"WikiLeaks се превърна в бойно поле между гражданите и правителствата," каза пред BBC един от активистите на група, наричаща се Coldblood, който добави, че сайтовете, които се подават на натиска на властите ще бъдат атакувани.

Следващите потенциални жертви на бойните действия могат да станат платежните системи Visa и MasterСard, хостинг-провайдър и интернет магазинът Amazon, доставчикът на DNS услуги EveryDNS, който разтрогна деловите си отношения с WikiLeaks.

Всичко това провокира известния киберлибертарианец Джон Пери Барлоу да напише в Twitter обръщение до всички потребители на мрежата:

"Избухна първата сериозна кибервойна. Бойното поле е WikiLeaks. Армията – това сте Вие."

Водещи

Най-четени