Бивши сътрудници на Джулиан Асандж създават Openleaks 11.12 | 13:20

Организацията няма да публикува секретни документи, а ще ги предава на независими медии

От Любомир Тасев

Сега когато Big Brother затяга все повече хватката около архитекта на WikiLeaks Джулиан Асандж, негови сподвижници обявиха, че го изоставят, за да се заемат с друг подобен проект.

Openleaks е нова неправителствена организация, основана от бивши сътрудници на Асандж. Учредителите й твърдят, че надменното поведение на австралиеца ги е накарало да се отцепят в отделна група.

Шведският ежедневник Dagens Nyheter цитира един от тях: "В краткосрочен план ще завършим техническата инфраструктура и ще се уверим, че организацията се управлява по демократичен начин от всичките й членове, а не само от едно лице."

Бившите партньори твърдят, че личните проблеми на Асандж са попречили на WikiLeaks да постигне целите си. По думите им в своя автократичен подход по различни въпроси той не взимал под внимание мнението на останалите.

Най-отличителната особеност на новия сайт е, че той няма да публикува директно изнесените секретни документи, а ще ги предава на независими медии. Openleaks възнамерява да се наложи като посредник между източниците и изданията без собствена политическа програма.

Според основателите на новата организация, това ще ги предпази от преследването на властите. Главната идея е отговорността за редакцията и удостоверяването на съдържанието на разпространената информация да падне върху трета страна – в случая медиите, които ги публикуват.

Правителствата ще трябва да се обръщат с въпроси към независимите медии, които са по-устойчиви на подобен натиск, смятат в Openleaks.

Водещи

Най-четени