Важните дати в „живота“ на глобалната мрежа 12.03 | 15:16

Днес WorldWideWeb навършва 25 години от създаването си

От iNews.bg

На 12 март светът чества 25-я рожден ден на Световната глобална мрежа, информира БТА. По този повод от АФП решиха да ни припомнят някои от ключовите дати от историята на интернет. Ето ги и тях:

- 12 март 1989: британският програмист Тим Бърнърс-Лий представя "предложението си за управление на информацията" в ЦЕРН, Европейската агенция за ядрени проучвания, полагайки основите на интернет. Компютърните кодове са обявени на следващата година, паралелно с първия браузер, наречен WorldWideWeb (WWW).

- 1993 г: екип от университета в Илинойс под ръководството на Марк Андрийсън, разработва Mosaic, браузър с интуитивен интерфейс, помагащ популяризирането на интернет и основа за браузъра Нетскейп, пуснат на следващата година.

- 1994 г.: онлайн книжарницата Amazon прави своя дебют. Китай има достъп до мрежата, но филтрира съдържанията. Белият дом пуска интернет сайта си www.whitehouse.gov, но някои потребители изписват адреса, завършвайки с .com вместо .gov, и така попадат в порносайт.

- 1995 г.: първо интернет включване в Африка. Компанията Майкрософт започва война на браузърите, лансирайки Internet Explorer, който в крайна сметка убива NetSkape. eBay осъществява първите си онлайн търгове. По света има 16 милиона потребители на интернет, или 0,4% от населението.

- 1996 г.: финландската компания Nokia пуска първия мобилен телефон с възможност за свързване с интернет.

- 1998 г.: американските власти поверяват световната регулация на имената на домейните (.com, .gov. и т.н.) на базираната в САЩ частна организация Icann. Стартира Google, който ще се превърне в най-голямата онлайн търсачка в света.

- 2000 г.: вирусът ILOVEYOU заразява милиони компютри, причинявайки загуби в размер на милиарди долари и хвърляйки светлина върху необходимостта от сигурност в мрежата.

- 2001 г..: популярният сайт за споделяне на музика Napsterе закрит от американските правосъдни органи, превръщайки се в символ на дебатите за авторските права в мрежата.

- 2005 г.: интернет наброява 1 милиард потребители по света.

- 2007 г.: в Естония са произведени първите парламентарни избори с онлайн гласуване.

- 2012: социалната мрежа Facebook има над 1 милиард потребители. През същата година спорен договор на ООН за регулиране на телекомуникациите е подписан от 89 държави, но 55 други, между които САЩ и Франция, се противопоставят в името на на свободата в интернет.

- 2013: 44% от населението в света, или близо 2,7 милиарда души имат връзка с интернет. Китайският изпреварва английския като доминиращ език в мрежата.

Водещи