Вирус във флашка "хакна" американска електростанция 18.01 | 12:12

Вирусът е поразил 10 компютъра, отговарящи за управлението на турбините на централата

От Кремена Бедерева

Вирус в USB памет (флашка), задържа с три седмици пускането на американска електростанция, съобщава USA Today. Случката се разиграва в началото на октомври. Вирусът е поразил 10 компютъра, отговарящи за управлението на турбините на централата.

Станцията, чието име не се споменава, по време на инцидента е била затворена за планово обновяване на оборудването. Флашката с вируса била включена от специалист по техническа поддръжка.

Както се съобщава в отчета на Министерството по националната сигурност на САЩ, техникът не е бил от персонала на станцията, а е бил сътрудник в компанията.

На флашката са били поместени ъпдейти за компютрите на електростанцията. По какъв начин компютърният вирус е попаднал на устройството не се съобщава. Вредната програма е била Троянски кон - предназначението, на който е било кражба на лични данни и пароли.

Компютрите са имали антивирусен софтуер, но той не е успял да се справи с вредителя, защото не е бил актуализиран до последната си версия.

Това не е единственият случай на заразяване от флашка на американските електростанции, се посочва още в отчет, направен през октомври - декември 2012 година. Подобна ситуация се е получила и в друго предприятие за производство на електроенергия - там вирус е успял да повреди няколко работни станции.

За най-известна и опасна зловредна програма в енергетиката се счита вирусът Stuxnet, който през 2010 година атакува иранските ядрени централи. Stuxnet повреди центрофугите, които се използват за обогатяване на уран.

Водещи

Най-четени