Властите в САЩ разследват Morgan Stanley заради Facebook 23.05 | 15:39

Банката е основен посредник по излизането на Facebook на борсата

От Ивайло Ачев

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley, която е основен посредник при излизането на Facebook на борсата, защити работата си по операцията след като получи призовка от регулаторен орган в Масачузетс, предаде Bloomberg.

Откакто социалната мрежа беше включена в технологичния борсов индекс Nasdaq, акциите ѝ загубиха 18% от стойността ѝ. Като основна причина за този спад се сочи мнението на анализатора от Morgan Stanley Скот Девит, който в проспекта за развитие на Facebook казва, че развитието на рекламата в социалната мрежа не съответства на ръста на потребителите ѝ.

"Следвахме същите процедури, които сме следвали по всяко първично публично предлагане на акции, по което сме били посредници", се казва в изявлението на Morgan Stanley.

Въпросът, който се разследва от властите в САЩ, е дали Девит си е комуникирал със служители на инвестиционни банки или мениджъри на Facebook преди да бъде обявено IPO-то. Съгласно споразумение от 2003 година това е забранено, но закон, приет през миналия месец, облекчава условията на споразумението от 2003 година.

След като стана ясно какво е заключението на Девит за доходите на Facebook от реклама, мнозина известни борсови анализатори ревизираха в посока надолу оценките си за общите приходи и за развитието на социалната мрежа. Още преди излизането на борсата на Facebook, General Motors се отказа да ѝ плаща за реклама.

Тепърва ще стане ясно дали Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) няма да започне също да разследва Morgan Stanley.

Водещи

Най-четени