Влизаме „под кожата“ на роботите 05.01 | 07:23

Как с помощта на няколко популярни джаджи можем да погалим котката си от разстояние

От Георги Георгиев

Робот, с който можем да срешем козината на котката си от разстояние, и то правейки същите движения, докато сме до нея? Това вече е напълно възможно, както нагледно ни показва софтуерният инженер Тейлър Велтроп – изобретателят на система за дистанционен контрол върху робот.

За да влезе в кожата на малкия изследователски хуманоиден робот Nao, Велтроп използвал умела комбинация от системата за улавяне на движения Kinect на Microsoft, шлем с портативен дисплей (HMD), дистанционното Wiimot на Nintendo и малка бягаща пътека.

С помощта на тези джаджи живеещият в Токио Велтроп успява да влезе "под кожата" на робота, така че да среше с четка домашната си котка от другата стая.

В случая Kinect служи, за да проследи движенията на човека и да ги предаде на робота. Така например когато той се навежда или тръгва напред по бягащата пътечка, роботът се подчинява. HDM системата контролира главата и врата на робота, така че с нея виждаме през очите на механичния хуманоид. Двата Wiimot пък се използват за контрол върху ръцете, с които държим четката за коса.

Наблюдатели и блогъри коментират, че макар технологията, която стои зад дистанционно управлявания робот, да не е нова, то за първи път тя е достъпна на толкова ниска цена. Нищо чудно, ако в не толкова далечно бъдеще домовете ни станат оборудвани с домашни роботи, които да домакинстват или дори да защитават дома ни, посредством директен контрол от разстояние.

 

Водещи

Най-четени