Всеки трети праща SMS-и, докато пресича 14.12 | 14:01

И съответно - пресича по-бавно на пешеходната пътека – средно с 1,87 секунди повече

От Георги Георгиев

Писането на текстови съобщения по време на ходене може да е точно толкова рисковано, колкото и писането на SMS по време на шофиране. Това сочат резултати от ново проучване, проведено от Университета във Вашингтон.

Независимо дали става въпрос за tweet, SMS, имейл или ъпдейт на Facebook профила или др., взирането в екрана на телефона сериозно отвлича вниманието на хората, които се придвижват в града пеша.

А това води до предпоставки за инциденти и наранявания, пише DigitalTrens.com.

Един от най-сериозните рискове в случая е свързан с пресичането на улици с натоварен трафик. Макар че пешеходците да имат безусловно предимство в тази ситуация, проучването показва, че един от всеки трима не се оглежда, докато пресича на зелено на светофара, тъй като в този момент е забил поглед в телефона си.

Наред с това хората, които пишат съобщения, докато пресичат, са четири пъти по-склонни да не се съобразят със светофара или да пресекат неправилно в сравнение с останалите пешеходци.

Проучването сочи, че те са и по-бавни на пешеходната пътека – пресичането им отнема средно 1,87 секунди повече. А както знаем, подобно поведение може да доведе д изключително неприятни последици, особено в български условия.

Част от разработчиците на мобилни приложения вече се опитват да дадат решения на този проблем.

Едно от тях е iOS приложението Type n Walk, което прави екрана на телефона "прозрачен" благодарените на видео стриминг, идващ от задната му камера.

Така пешеходецът вижда евентуалните препятствия пред себе си, докато пише. Подобна функция изпълнява и апликацията Transparent Screen за устройства под Android.

Водещи

Най-четени