Всеки четвърти продаден телефон е на Samsung 27.04 | 10:18

Серията Galaxy изстреля Samsung към рекордни печалби за миналото тримесечие

От Георги Георгиев

Корейският електронен производител Samsung Electronics записа главозамайващи печалби за изминалото тримесечие, в размер на 5,3 млрд. долара, информира Reuters. Постъпленията са дошли най-вече от продажбите на смартфоните от серията Galaxy S и смартфона-таблет Galaxy Note, който се превърна в хит през последните месеци

Според председателя на борда на директорите Ли Кун-хи за първите три месеца на годината Samsung са продали общо 93,5 млн. телефона. Така днес над един от всеки четири продадени апарата на планетата е на Samsung, сочат данните на Strategy Analytics.

С други думи средно всеки час на Земята са продавани по над 20 хиляди апарата на южнокорейската компания, чиято пазарна оценка от 190 млрд. долара е 11 пъти повече от тази на изпадналата в криза Sony.

От продадените апарати 44,5 млн. са били смартфони, което дава на Samsung 30,6% от световния дял в тази продуктова ниша. За сравнение, за изминалото тримесечие Apple са продали общо 35,1 млн. iPhone-a, което определя пазарния дял на щатската компания в размер на 24,1%.

Анализаторите от Bernstein смятат, че ситуацията на пазара на смартфони от висок клас прилича все повече на двувластие и няма да се промени съществено през тази и следващата година.

Samsung ще се опитат да запазят набраната инерция с пускането на третото поколение на своя Galaxy S, чието представяне официално ще се състои следващата седмица в Лондон.

Водещи

Най-четени