Германски сателит се е разбил някъде в Азия 24.10 | 13:28

Десетки отломки с общо тегло от 1,7 тона са ударили земята някъде в Югоизточна Азия

От Георги Георгиев

Нефункциониращ германски научен сателит се е разбил някъде в Югоизточна Азия в неделя (23 октомври). Това заявиха американски учени, цитирани от AP. Специалистите все още не знаят точното място, на което сателитът е паднал. В траекторията на падане на сателита са били два китайски града с милионно население - Чунцин и Ченду.

Очакванията на специалистите са част от оборудването на апарата да е изгоряло при навлизането в атмосферата, но е вероятно до 30 фрагмента от него с общо тегло от 1,7 тона да са достигнали до земята, заявиха от Германския аерокосмически център.

Сателитът е навлязъл в атмосферата в неделя между 4:45 и 5:45 часа сутринта българско време, като по изчисления са му били необходими около 15 минути, докато удари земята. Непосредствени съобщения за инцидента от азиатските правителства или космически агенции не са били получени.

Сателитът ROSAT, чието тегло е 2,4 тона, e изстрелян през далечната 1990 г. от Кейп Канаверал във Флорида. До "пенсионирането" си през 1999 г. уредът бе използван за изучаване на черните дупки и неутронните звезди. С негова помощ учените направиха първото цялостно проучване на космическите източници на рентгенови лъчи.

Както iNews писа, сателит на НАСА падна неконтролируемо върху територията на Канада миналия месец. Тогава той не нанесе поражения, но разпръсна отломки в обширна област.

От 1991 г., космическите агенции са установили нови процедури за намаляване на космическите отпадъци и свалянето на сателитите обратно на земята. От НАСА успокояват, че не очакват неконтролирано падане на големи сателити в следващите 25 години.

Водещи

Най-четени