Глоби за милиарди отнесоха 7 хай-тек компании в Европа 05.12 | 16:59

Санкцията на ЕК е наложена заради картел в търговията с телевизори и монитори

От Георги Георгиев

Европейската комисия (ЕК) санкционира 7 технологични гиганта - Philips, LG Electronics, Samsung, Panasonic, Technicolor, Toshiba и MTPD (в момента филиал на Panasonic), с общо с 1,47 млрд. евро (1,92 млрд. долара) глоба, предаде Еcon.bg.

Санкцията е наложена за картел върху цените на пазарите на телевизори и монитори на компютри с електронно-лъчева тръба. Нарушенията на европейското законодателство са извършени преди 20 г., посочват от Wall Street Journal.

Най-голяма е индивидуалната глоба на холандската компания Philips – 314,4 млн. евро. На второ място в отрицателната "класация" e южнокорейският производител LG Electronics с 295,6 млн. евро.

Челната тройка се допълва от японската корпорация Panasonic – 157,5 млн. евро. Най-леко са се е отървал френския производител Technicolor – с глоба от 38,6 млн. евро.

Глобите са наложени за два отделни картела. Единият от тях е бил свързан с търговията с телевизори, а другият - с компютърни монитори. Те са функционирали в световен мащаб между 1996 и 2006 г.

През този период директорите на компаниите са се договорели на какви цени да продават продуктите си по време на "зелени срещи". Тези събития били наречени така, тъй като се случвали по време на игри на голф, посочва Reuters.

Според еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня нарушенията са били особено неблагоприятни при търговията с монитори. Това е така, тъй като в посочения период електронно-лъчевите тръби съставяли между 50 и 70 на сто от цените на мониторите.

Водещи

Най-четени