Големите лъжи за възобновяемите енергийни източници 25.09 | 21:13

6-те грешни схващания на подръжници и критици

От Лазар Тодоров

През десетилетия въпросът за източниците на възобновяема енергия става все по-популярен и дискутиран, но много от аргументите, които се използват и много от нещата, които мислим, че знаем, всъщност изобщо не са верни.

Голям е броят на привържениците на идеята, но също така има и доста критици, според които темата се преекспонира и с нея се злоупотребява.

6 мита за възобновяемата енергия публикува американското издание ,,Washington post'', които хвърлят малко светлина по въпроса. 

Мит 1: Възобновяемите източници са незначителен източник на енергия

Една от най-често срещаните критики е, че възобновяемата енергия е една малка част от произвежания ток в САЩ. Ако вземем предвид  електричеството от вятърните и фотоволтаичнит централи, това до голяма степен е вярно. Вятърът, например предоставя приблизително една десета от тока, произвеждан чрез въглища.

Критиците обаче не отчитат факта, че хидроелектрическата енергия също е ВЕИ. Тя, заедно с други източници, в това число биомаса, геотермични, соларни и вятърни източници, се равнява на 12% от произведеното електричество в САЩ през миналата година. Всички ядрени централи, взети заедно, произвеждат 19%.

Останалите 5 мита за възобновяемата енергия вижте в Econ.bg

Водещи

Най-четени