Двама топ мениджъри напускат Apple 30.10 | 11:56

Джон Броуът и Скот Форстал ще бъдат махнати заради допуснати грешки в управлението

От Георги Георгиев

Две от ключовите фигури в най-скъпата технологична компания в света ще се разделят с постовете си, съобщава AP.

Ръководителят на мрежата от магазини на Apple Джон Броуът напуска след едва шест месеца, прекарани на тази позиция. Заедно с него от компанията си отива и Скот Форстал – старши вицепрезидент и дългогодишен ръководител на звеното, отговарящо за разработката на iOS.

От Apple не уточниха конкретните причини за напускането на двамата висши мениджъри, но се предполага, че решението е взето, след като през тази година и двамата допуснаха сериозни управленски грешки.

Така Броуът оряза работните часове на персона в магазините на Apple – ход, който висшият мениджмънт счете за неприемлив. Екипите на Форстал пък пуснаха софтуерен ъпдейт през септември, който замени Google Maps с първото картографско приложение на Apple. To бързо събра неодобрението на потребителите. Наложи Apple да се извинят за грешката си и скоростно да разработят ъпдейти, с които да отстранят проблемите.

От Apple съобщиха, че Броуът ще освободи поста си незабавно, а в момента компанията търси негов заместник. Форстал пък ще изпълнява ролята на съветник на изпълнителния директор Тим Кук до началото на следващата година. Неговите отговорности ще бъдат разпределени сред другите ветерани в компанията.

Форстал се присъединява към екипа Apple през 1997 г., когато компанията закупува създадената от Стив Джобс NeXT. Той се приема и като един от създателите на Mac OS X. Сега отговорностите на Форстал ще бъдат разпределени между Крег Федерини, ръководител на Mac OS звеното и Джони Ив – главен дизайнер на хардуера на Apple. Отговорността за Maps и за виртуалния асистент Siri пък ще бъде поета от Еди Кю, ръководител на екипите, работещи върху онлайн услугите и iTunes.

Водещи

Най-четени