Двойка или бягство от час - родителите получават SMS 14.09 | 18:23

Електронен дневник дава актуална информация за поведението на децата в училище

От Ралица Стоянова

Всеки родител иска да знае как се справя детето му в училище – дали оценките му са добри, дали не бяга от час. С помощта на електронен дневник всеки родител вече може да се уверява от първа ръка какво е поведението на отрочето му.

Системата, която ще информира родителите със SMS, e-mail или дори телефонно обаждане, се нарича InfoServ е-School и е създадена от българската софтуерна фирма DAN Electronic, пише econ.bg.

Нейното разработване стартира още преди 15 години, а като пилотен проект тя вижда бял свят през 2004 г. в Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе.

От първия вариант на софтуера до началото на тази година са се възползвали 80 училища в 27 града. През април тази година системата се трансформира и обновява. Оттогава досега 600 училища вече са направили заявка да използват електронен дневник.

За системата плащат родителите, като абонаментът е 1,20 лева на месец и може да бъде платен чрез SMS на кратък номер 1987 за трите мобилни оператора, или на www.e-school.bg чрез ePay или EasyPay.

Така за училищата всичко излиза безплатно, съобщи управителят на DAN Electronic Йордан Йорданов. Единственото необходимо нещо за въвеждането на e-School са работещи компютри с интернет.

Информацията за учениците в електронните дневници ще се попълва от учителите. Те ще вкарват данните в електронни карти, подобни на фишове от тотото, обясни Йорданов.

В София вече 20% от училищата имат електронен дневник. Като цяло 85% от родителите, 90% от учителите и 58% от директорите смятат, че такава система трябва да се интегрира в училищата, сочи проучване на Market Links.

Водещи

Най-четени