Родители получават SMS-и с оценките на децата си 19.04 | 16:40

Вече има няколко платформи, които позволяват онлайн да следим оценките или отсъствията на учениците

От Деляна Петкова

В България стартира нова услуга, която позволява на родителите да следят поведението на на децата си в училище чрез SMS. Системата "Електронен дневник" уведомява родителите за резултатите и събитията, свързани с техните деца в училище като изпраща SMS съобщения, имейл или чрез проверка чрез обаждане по телефона, съобщават от компанията, която поддържа системата.

За да могат родителите да получават известия за оценките на детето си обаче е необходимо училището да се включи в инициативата и да качва информация в системата. Това става безплатно за училищните власти.

Системата се състои от клиентска и сървърна част. Клиентската част се инсталира на работните места на преподавателите и администратора, които посредством интернет се свързват към сървърната част на системата.

Вече над 140 училища са подали заявка за включване в програмата. В 15 български училища проектът е тръгнал пилотно.

За родителите услугата обаче не е безплатна. Те могат да сключат месечен абонамент с един от мобилните оператори и да получават информация за оценките, отсъствията и забележки на учители, свързани с техните деца. Цената е 1.20 лева с ДДС за един месец.

Идеята да следим децата си с помощта на интернет не е нова. Подобна платформа еДневник съществува вече от няколко години. Принципът на действие обаче е малко по-различен - системата генерира файлове във формат Exel, до които родителите имат достъп. В тези файлове се описват оценките, отстъвията и други параметри, които всеки учител или училище може сам да зададе.

Този продукт също е безплатен, но не изпраща SMS-и или други съобщения директно до родителите. Навлизането на мобилния интернет обаче бързо може да "поправи" този пропуск в програмата.

 

Водещи

Най-четени