Децата предпочитат да играят игри на мобилни устройства 24.09 | 17:39

И по-малко на компютри и конзоли

От Ивайло Коралски

Дори да имате страхотно спомени как се играли игри на семейния телевизор като дете, новата генерация ще си спомня предимно как се е забавлявала с дигиталните продукти на своите таблети и смартфони.

Американската асоциация NPD публикува данни, според които децата между 2 и 17 години в САЩ играят игри предимно на таблети и смартфони (63 процента). На второ място са конзолите с 60 процента. Разликата може да не изглежда толкова голяма, но само преди две години процентите на конзолите бяха 67.

Децата прекарват и най-много време пред мобилните устройства - 6 часа на седмица. Изключително популярната в близкото минало PC платформа е загубила голяма част от детската/младежка аудитория. От 67 процента през 2013 година, днес процентите са само 45.

Анализаторите нямат ясно обяснение за промените в предпочитанията, но според мнозина статистките за 2015 са отражение на отдалечаването на родителите от PC платформата за сметка на мобилните устройства. Последните имат и сериозно предимство що се отнася до достъпност, предвид факта, че конзолната игра или компютъра потенциално могат да попречат на друг член на семейството – да гледа Netflix, футболен мач или върши важна работа на своето PC.

Най-четени