Доставчик на Apple купува 10% от Sharp за 806 млн. долара 28.03 | 10:21

Японската Sharp и тайванската Hon Hai формират съюз в производството на течнокристални дисплеи

От Георги Георгиев

Тайванският електронен производител Hon Hai Precision Industry ще придобие 10-процентен дял от изпадналия в трудности японски концерн Sharp на цена от 806 млн. долара, съобщава AP.

Според анализатори ходът е част от борбата с южнокорейската Samsung, чиято конкуренция през последните години непрекъснато се засилва.

Hon Hai е собственик на фабриките Foxconn в Китай, които произвеждат важни компоненти на моделите iPad и iPhone на Apple. Днес тайванската компания е най-големият производител на електроника от типа контрактор в света. За миналата година тя е отчела приходи от 116 млрд. долара, което е с 15% повече в сравнение с 2010 г.

Сделката е част от стратегията на Sharp и Hon Hai, които ще формират съюз за съвместно производството на течнокристални дисплеи и други електронни сектори, с цел намаляване на разходите.

Според маркетинговия анализатор Дейвид Хсей днес Hon Hai се опитва да придобие върхови технологии от Sharp, които да използва при производството на дисплеи в китайските си фабрики и да интегрира своите линии на доставки на iPhone и iPad.

Подобно на други японски производители на електроника Sharp са сериозно засегнати от спадащите цени, силната конкуренция от страна на други азиатски компании и скъпата йена. Катастрофалното земетресение и цунами през март 2011 г. и наводненията в Тайланд в края на миналата година също допринесоха за многомилионни загуби на японската индустрия.

Наред с акциите Hon Hai се ангажира да закупува и до 50 процента от LCD дисплеите, произвеждани от японската фабриката на Sharp в Сакаи. Като част от сделката Sharp ще продадат 46,5% от акциите на фабриката на шефа на Hon Hai и на други инвеститори. Така дялът на японската компания ще спадне от 93 на 46,5%.

 

Водещи

Най-четени