Достойна конкуренция на iPad 2 18.04 | 12:48

Новият PlayBook на RIM е удобно решение за бизнес ориентираните потребители

От Георги Георгиев

Още с първия си опит в областта на таблетите, производителят на серията Blackberry RIM се очертава като един от най-сериозните конкуренти на Apple на пазара.

На външен вид PlayBook прилича много на останалите конкуренти на iPad. Екранът му е с диагонал от 7 инча - по-малък от този на iPad, но сравним с останалите в бранша.

Това, с което PlayBook изпъква, е софтуерът му, коментират от АП. За разлика повечето производители на таблети, използващи Android, RIM са създали собствена операционна система с уникален интерфейс, който носи някои препратки към BlackBerry-тата.

За съжаление PlayBook все още не може да се сравнява с iPad на фронта с приложенията. Към момента съществуват едва около 3000 приложения, които са адаптирани към таблета на RIM. За сравнение приложенията на Apple наброяват 350 000, като само за iPad са 65 000. За Android броят им достига 150 000. От RIM ще се опитат да наваксат изоставането с пускането на адаптирани приложения към Android apps по-късно през годината.

Сред достойнствата на PlayBook е и поддръжката Flash video плейбек – нещо, което iPad не прави, както и на HTML5. По този начин с него ще можете да сърфирате в интернет по същия начин, който го правите и на персоналния си компютър.

Таблетът включва 5 мегапискелова камера от задната си страна без светкавица и 3 мегапискелова от предната за видеоконферентни разговори.

Подобно на серията Blackberry и тук от RIM са се фокусирали върху бизнес решенията. Таблетът включва добри инструменти за обработка на текстови документи, електронни таблици и слайдшоу приложения, които могат лесно да бъдат прикачени към HDTV чрез Micro HDMI порт. Виртуалната клавиатура на таблета също предлага удобство при работа

Ако разполагате със BlackBerry, таблетът може да се свърже с него посредством функцията BlacBerry Bridge и Bluetooth. Така ще можете да обработвате информацията, постъпваща на телефона ви на по-големия и удобен екран на PlayBook.

По спецификации батерията на таблета може да издържа до 10 часа в многозадачен режим. Най-евтината 16 гигабайтова версия на PlayBook ще се предлага на цената на най-евтиния iPad - 499 долара . Моделът с 32 гигабайта се струва 100 долара повече, а този със 64 GB - 699 долара.