Държим си на домейна „.бг“ 03.12 | 11:29

България призовава експерти за подкрепа пред ICANN

От Нели Минчева

Домейнът на кирилица ".бг" беше отказан на страната ни през май тази година, като мотивът на Корпорацията за интернет имената и адресите (ICANN) е, че има сходство с домейна на Бразилия.

Искането ни тогава беше подадено по така наречената "бърза процедура", при която обаче не е предвиден механизъм за подаване на възражение при отказ.

Сега от ICANN са започнали обществено допитване във връзка с изминалата година от пускане на процедурата за заявки на домейни, различни от тези на латиница.

В тази връзка нашето Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) призовава родни и чужди експерти да участват активно в допитването и да подкрепят българската позиция за домейн на кирилица.

От ведомството напомнят, че съчетанието ".бг" беше подкрепено от няколко браншови и неправителствени организации, както и от повечето интернет потребители у нас.

Общественото обсъждане по темата продължава до 17 декември 2010 г. и мнения могат да бъдат изразявани само на страницата на ICANN.

Водещи

Най-четени