ЕК търси доказателства за картел при електронните книги 02.03 | 10:05

Сравнително новият сектор събуди подозренията на властите за защита на конкуренцията

От Нели Минчева

Европейската комисия (ЕК) е извършила във вторник няколко обиска в издателски къщи в редица държави от Европейския съюз (ЕС) в рамките на разследване, целящо да установи дали има незаконно договаряне на цените на електронните книги. Това става ясно от изявление на говорител на комисията пред АФП.

"Службите за конкуренцията извършиха във вторник инспекции в издателски къщи от няколко страни от ЕС поради подозрения за антиконкурентни практики, що се отнася до цените на дигиталните книги", е заявила Амелия Торес, говорител на комисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния.

"Не назоваваме издателските къщи, нито държавите, защото сме едва в началото на разследването. Не обвиняваме никого и нямаме доказателства", е уточнила тя.

От френското издателство Albin Michel, което според местни медии е било едно от обискираните, обвиняват онлайн магазина Amazon в това, че е станал причина за разследването.

"Те са се установили в Люксембург, за да не плащат ДДС във Франция, и искат да могат да продават книгите на каквато и да е цена, както го правят в САЩ, предлагайки бестселъри за по 9,90 долара", коментират от издателската къща пред O1.net.

Всъщност разследването на ЕК следва друго такова, започнато в началото на февруари от британските власти за защита на конкуренцията – за пазара в Обединеното кралство. Според медиите на Острова подобни пазарни анализи се извършват и в САЩ.

И макар секторът на електронните книги на пръв поглед да не изглежда от особена важност за потребителите, оказва се, че става въпрос за огромен пазар, който вече надвишава размера на традиционните издания.

Най-четени