ЕС погна Microsoft за неизпълнено обещание 24.10 | 15:09

Софтуерният гигант може да отнесе тлъста глоба за това, че не предложил избор на браузър в Windows 7

От Георги Георгиев

Европейските антитръстови регулатори обвиниха Microsoft, че са нарушили нареждане от 2009 г. да предложат на потребителите си избор от различни интернет браузъри в своята операционна система Windows 7. Това е първата стъпка към тлъста глоба, която щатската софтуерна компания може да отнесе, коментира Reuters.

Преди три години Microsoft и ЕК сключиха споразумение, спред което компанията на Бил Гейтс се задължаваше да предложи възможности за избор на браузър. Споразумението бе част от опит за извънсъдебно споразумение по антитръстово разследване срещу Microsoft, по което компанията бе заплашена да отнесе глоба, възлизаща на 10% от годишния ѝ оборот.

През юли тази година Европейската комисия, която играе роля на антитръстов регулатор, обаче заяви, че Microsoft не са се съобразили с нареждането от февруари миналата година до онзи момент. Компанията се оправда с технически проблем, довел до нарушението.

"Европейската комисия е информирала Microsoft за своето предварително становище, че Microsoft са се провалили в спазването на поетите задължения да предложат на потребителите екран, от който последните могат лесно да изберат предпочитания уеб браузър", се казва в изявление на Комисията.

От европейският регулатор съобщиха още, че са изпратили на Microsoft изложение на възражения или с други думи – обвинителния акт, в който се описват детайли по нарушението.

Развитие по случая се очаква по-късно днес, когато европейският комисар по конкурентоспособността Йоаким Алмуния ще свика пресконференция.

Водещи

Най-четени