Европейците още се притесняват от цената на роуминга 14.02 | 15:18

Макар и бавно, расте броят на европейците, които сърфират с мобилния телефон докато са в чужбина

От Деляна Петкова

Проучване на Европейската комисия (ЕК) показва, че почти три четвърти от европейците още се притесняват колко им струва да използват своите мобилни телефони, когато пътуват в рамките на Европейския съюз.

72% от пътуващите ограничават разговорите си в роуминг поради високите такси, макар че повечето от тях знаят за понижаването на цените от 2006 г. насам. Само 19% от европейците, които ползват в чужбина свързани с Интернет услуги през мобилните си телефони, намират за справедливи цените за роуминг на данни (за "сърфинг" в Интернет или проверка на електронна поща).

Как европейците ползват мобилните телефони в чужбина?

Проучването на ЕК показват, че навиците са различни. Според данните мъжете са по-склонни да провеждат гласови разговори (57%), докато повечето жени предпочитат изпращането на текстови съобщения (56%).

В това отношение има големи различия по географски признак - в Ейре например 81% от потребителите на мобилен телефон, използващи роуминг в рамките на ЕС, предпочитат текстовите съобщения, а в Португалия процентът е едва само 24 на сто.

32% от българите пък въобще не използват своите мобилни телефони в чужбина. От ЕК не уточняват причината затова, но вероятно високите цени смущават сънародниците ни в чужбина.

Притеснения относно скъпите разговори изпитват и голяма част от европейците, въпреки, че 61% от често пътуващите знаят, че роумингът поевтиня след намесата на ЕС.

72% от европейците с мобилен телефон обаче продължават да ограничават повикванията си, докато са в чужбина, понеже се притесняват за разходите. 81% от шведите, 72% от италианците и 57% от гърците се ограничават в използването на гласови услуги в роуминг понеже се безпокоят за цената.

Мобилен Интернет в чужбина

Проучването показа също, че услугите за роуминг на данни (като например "сърфинг" в уебсайтове или изтегляне на файлове) са на път да придобият широко разпространение, като вече се използват от 10% от лицата, анкетирани в рамките на проучването.

Това важи с голяма сила за младите хора Проучването показа, че за тях е по-вероятно да използват роуминг на данни - 15 % от лицата на възраст между 15 и 24 години предпочитат да ползват Интернет през своя мобилен телефон, докато са в чужбина, срещу 6% от лицата на възраст над 55 години.

Цената на услугите за роуминг на данни обаче като цяло не се счита за приемлива и само 19 % от отговорилите заявяват, че тя е справедлива.

Водещи

Най-четени