По-ниски цени за роуминга в ЕС от 1 юли 30.06 | 14:51

По евротарифите ще плащаме до 35 евроцента на минута входящо обаждане

От Деляна Петкова

В съответствие с правилата на ЕС, въведени първоначално през 2007 г. и изменени през 2009 г., операторите на мобилни мрежи в ЕС ще бъдат отново задължени да понижат цените на дребно на повиквания в роуминг през периода от 1 юли 2011 г. до 30 юни 2012 година, припомнят от Брюксел. 

При пребиваване в чужбина в рамките на ЕС клиентите, които избират регулираната евротарифа, ще плащат не повече от 35 евроцента на минута за изходящ разговор и 11 евроцента на минута за входящ разговор. Цените са без ДДС, допълват от ЕК. 

Сега потребителите на мобилни оператори в ЕС плащат 39 евроцента на минута за изходящи разговори и 15 евроцента на минута за входящи разговори.

Настоящото регулирано намаление на цените е последното от предвидените в настоящия регламент на ЕС относно роуминга, чийто срок на действие ще изтече в края на юни 2012 г.

На 30 юни 2010 г. Комисията публикува доклад, от който стана ясно, че действително тези пределни цени са довели до временно намаляване на тарифите за роуминг през регулирания период, но действащите правила не са решили основния проблем, а именно липсата на конкуренция при предлагането на роумингови услуги, и цените на дребно продължават да са твърде близо до определените горни граници.

Това поражда необходимостта от нова регулаторна намеса, за да се постигне дълготрайно целта, поставена в Програмата в областта на цифровите технологии за Европа, а именно разликата между цените на разговорите в роуминг и междуселищните разговори в рамките на една държава да изчезне не по-късно от 2015 г.

Националните регулатори трябва да гарантират новите правила

Националните регулаторни органи за далекосъобщенията на държавите-членки трябва да гарантират, че операторите на мобилни мрежи спазват новите правила за предаване на данни в роуминг и по-ниските цени за гласови повиквания. Потребителите могат да се обръщат към националния регулаторен орган в държавата-членка, в която се намира мобилният им оператор, ако имат проблеми или въпроси относно новите ценови граници.

Пренос на данни в роуминг

От 1 юли 2011 г. горната граница при цените на едро за роуминга на данни (т.е. цените, които операторите начисляват помежду си), ще спадне от 80 евроцента за един мегабайт на 50 евроцента. В настоящия регламент не е предвидена горна граница на цените на дребно за услуги за данни.

Потребителите и хората, пътуващи по работа, и занапред ще бъдат защитени от "шокове при получаване на сметката" при изтегляне на файлове в мобилните мрежи, тъй като месечните сметки за това изтегляне са ограничени до 50 евро, ако клиентът изрично не се е съгласил с друго.

Водещи

Най-четени