Ето го убиеца на компютърната мишка (ВИДЕО) 03.09 | 15:09

Kickstarters проект иска да унищожи любимия на няколко поколения мишок

От Ивайло Коралски

Заслугите и недостатъците на компютърната мишка могат да бъдат обсъждани надълго и широко. Истината обаче е, че от създаването ѝ през 1964 година, мишката стартира изцяло нова компютърна ера, позволяваща на хората да работят с нея по начин, близък до този, с който работим с химикал или молив.

В този текст няма да си говорим за недостатъците и ограниченията на мишката. 

От друга страна към днешна дата сме на ръба на масивна промяна на начина, по който ще взаимодействаме с нашите компютри.

Преди година компанията Leap Motion анонсира контролера Leap Motion, нов тип устройство, който обещава интеракция, подобна на тази, характерна за лентата на Спилбърг "Специален доклад".

Устройството е в ръцете на определени богоизбрани люде от лятото на 2013 година и общото мнение на тествалите Leap, е че устройството е магическо!

Leap на практика работи като уеб камера, въоръжена с доста свеж софтуер, който превежда движенията на ръката ни в милиметри (включително и индивидуалните криви на всеки отделен пръст) и ги представя на екрана като компютърни команди.

Генералният проблем на обещаващото устройство за момента е времето, необходимо за свикване с "контролната" схема.

Защото Leap изисква от потребителя съвсем нови движения за приближаване и скролване от тези, които извършваме с компютърната мишка.

Истината е, че юзърът не държи нищо в ръката си, а единствено използва въпросната, за да изпълнява дадени компютърни задания.

В кратце, липсва онова задоволително усещане от наситването на даден бутон на мишката.

В Kickstarter обаче в момента се предлага още по-добра алтернатива - Haptix. Според създателите му Haptix е устройството, което най-накрая може да съсече добре познатата ни мишка.

Устройството позволява мулти-тъч възможности и предлага 3D сензор, които екстри според създателите му позволяват далеч по-голяма съвместимост с моментния масов софтуер.

"Haptix е замислен да бъде неизменна част от вашия лаптоп. Да бъде постоянно присъстваш аксесоар, докато мишката може да се премахне и да се носи отделно." 

Подобно на Leap и Haptix ще бъде своего рода модерна камера, а проекта вече е получил финансирането, търсено от създателите му. Нещо, което трябва да допълним е, че Haptix освен несъществуващата мишка, ще бъде и невидима клавиатура.

Цената, на която ще се продава Haptix ще бъде 70 щатски долара. 

Повече за устройството, тук. 

Видео, следва:

Водещи

Най-четени