Ето как да познаем доброто шампанско за Нова година 26.12 | 16:36

Какво съветват учените от университета в Реймс

От iNews.bg

Покрай празниците в края на годината у нас се изпиват огромни количества алкохол – на всеки според вкуса. И все пак посрещането на новата година няма как да мине без традиционната наздравица с шампанско. Но ако не сте сред големите експерти на тема високоградусови напитки, ето как да разпознаете доброто шампанско – то трябва да образува големи балончета.

Разпространената досега теза беше, че пенливата течност трябва да образува малки мехурчета. Учени от университета в Реймс обаче са на коренно противоположното мнение, пише британското издание Daily Mail. Според тях големият размер на мехурчетата подобрява вкусовите качества на напитката.

При размер от 3.4 милиметра се образува аерозол над повърхността на течността, който силно стимулира обонянието и вкуса. Той рязко изостря всички скрити компоненти на шампанското, обясняват експертите. Затова малките мехурчета носят много по-малко информация за човешките рецептори.

Водещи

Най-четени