Ето каква е причината Марс да е толкова неприветлив за хората (ВИДЕО) 06.11 | 17:39

NASA с поредно любопитно предположение

От Ивайло Коралски

По всичко изглежда, че NASA е открила причина животът на Марс да е крайно неподходящ за хората (и всеки друг познат ни нам живот).

Космическата агенция проведе поредната си пресконференция, на която дискутира защо Марс се е превърнал от влажна и тучна планета, която вероятно е съдържала признаци на живот, в студено, безлюдно място.

Най-вероятната причина според NASА са соларните ветрове. С помощта на проба от MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), учените установили каква част от атмосферата на "червената" планета е унищожена от споменатите соларни ветрове. По думите им по около ¼ фунта газ на всяка секунда. 

Бруа Джакоски от MAVEN сравнява загубата на количеството атмосфера на Марс с вземането на монети от касата на магазин всеки ден – първоначално ефектът е незначителен, но впоследствие има огромен ефект.

Според учените атмосферата се унищожава много по-бързо, когато бъде "атакувана" от соларни бури. Заредените частици, които идват от слънцето, се врязват в планетата с един милион мили на час. Магнитното поле на въпросните частици създават електрическо поле, които увеличава скоростта на електрически заредените атоми, изстрелвайки ги в космическото пространство.

От NASA смятат, че преди милиарди години, когато слънцето е било много по-младо, споменатите бури са били много по-силни и те са основната причина за бързата деградация на атмосферата на Марс.

Видео, следва:    

Водещи

Най-четени