Жена ще поведе IBM за първи път в историята 28.10 | 14:23

Виджиния Ромети ще заеме най-високия пост през януари

От Георги Георгиев

Вирджиния Ромети е първата жена главен изпълнителен директор в стогодишната история на IBM, съобщава сп. Fortune.

Така от януари 2012 г. втора голяма американска технологична компания ще бъде оглавена от дама. В края на септември Мег Уитман - бившата директорка на еBay - разби мъжкия монопол в ръководството на Hewlett-Packard и зае най-високия пост в компанията след уволнението на предишния изпълнителен директор Лео Апотекер.

Ромети и Уитман направиха презентации по време на организираната от Fortune среща на най-влиятелните жени в света на бизнеса. Основното послание на новата шефка на IBM там бе, че "Растежът и комфортът са несъвместими понятия" - идея, която се приема и от Мег Уитман.

54-годишната Вирджиния Ромети постъпва в IBM през 1981 г. на позицията системен инженер. През годините тя доказва своя професионализъм като ръководи успешно бизнеси с ключово значение за компанията и постепенно се изкачва в йерархията до нивото си в момента – ръководител на маркетинга и продажбите на глобално ниво и член на борда на директорите на IBM.

През януари Ромети, която заема седмо място в класацията Fortune на най-влиятелните жени в бизнеса поеме ръководството от сегашния шеф на IBM Самуел Палмисано, който ще остане председател на управителния съвет.

Водещи

Най-четени