За колко ще продадат Vivacom? 31.07 | 12:19

Очаква се през септември телекомът да смени собственика си за около 700 млн. евро

От Ралица Стоянова

Цената на Vivicom може да достигне 737 млн. евро. Руската банка ВТБ Капитал и българската Корпоративна търговска банка (КТБ) са постигнали договореност да закупят контролния пакет акции в телекома, пише руският вестник "Коммерсантъ".

Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев съобщава пред изданието, че се е договорил с ВТБ Капитал за придобиването. Той  е отказал да посочи точната сума на сделката, но е обяснил, че цената ще бъде значително по-ниска от предложените 1,4 млрд. евро от турската компания Turkcell.

Според неофициална информация  стойността на сделката, отчитайки погасяването на дълговете към кредиторите, ще бъде малко над 700 милиона евро.

Изглежда, че интерес към придобиването е имало и от още една страна. Става дума за председателя на Световната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов, който неотдавна купи и "Петрол холдинг". По време на посещението си в България, което се състоя в края на миналата седмица, той е проявил интерес към Vivacom. Това е потвърдил пред "Коммерсантъ" и Цветан Василев.

Представители на 50-годишния бивш президент на руската република Калмикия не са пожелали да коментират евентуалния му интерес към сделката.

 Василев се надява за срок между 3 и 5 години да привлече в телекома стратегически инвеститор.

В момента мажоритарен собственик на БТК е "НЕФ Телеком България". През май Vivacom отхвърли предложението на турския телекомуникационен оператор Turkcell за придобиване на 93,88 от акциите ѝ. Освен офертата на Turkcell, към Vivacom имаше още две отправени оферти - съвместното предложение на руската ВТБ Капитал и българската Корпоративна търговска банка и това на исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон.