И Microsoft се включва в битката срещу ХИВ 07.12 | 14:15

Кое е общото между спамърите в интернет и коварния вирус?

От Георги Георгиев

Един от най-дразнещите аспекти на "живота" в интернет може да се окаже от ключово значение за справянето с един от най-коварните вируси в реалния живот. Ново проучване на Microsoft в областта на филтрирането на спам изглежда ще се окаже полезно и за борбата с вируса ХИВ, съобщава DigitalTrends.com

Наскоро софтуерният гигант съобщи, че ще обедини усилията си с членове на Института Ragon в борбата със смъртоносния вирус. От Microsoft обявиха, че ще предоставят изчислителни ресурси, както и специалисти от изследователското си звено (MSR), които работят върху усъвършенстването на филтрите за имейл спам-а.

Може би се чудите каква точно е връзката между вируса на ХИВ и компютърния спам? Връзката всъщност е начина, по който имунодефицитният вирус непрекъснато мутира, за да избегне защитата на имунната система. Тази му способност води до смъртта на 1,8 млн. души годишно (или приблизително 5 хил. на ден). С други думи, сходствата между ХИВ и спамърите се крият в начините, по които те променят тактиката си, за да преодолеят филтрите – били те имунни или електронни.

Учените от Института Ragon провели тестове на нова ваксина срещу СПИН в южноафриканския град Дърбан. Данните, които получили от изследванията, били внушителни по обем. Тук дошла ролята на специалистите от MSR, занимаващи се със защита от спам. Тяхната задача била да обработят резултатите.

За целта на анализа специалистите от Microsoft използвали инструмент, наречен PhyloD. Софтуерът съдържа алгоритъм, който анализира в детайли различните щамове на вируса. Така учените били способни да проследят как индивидуалните имунни системи си взаимодействали с ХИВ.

Използвайки ресурсите на изчислителен център на Microsoft, експертите успели да открият шест пъти повече слаби места за атака срещу коварния вирус, отколкото били известни до момента.

Проучването носи добри новини и за учените, които се борят с рака на гърдата и на простатата. Резултатите от него може да се използват за откриването на нови методи за лечение и на тези заболявания.

Водещи

Най-четени