И най-големият производител на телефони е.. 19.12 | 13:33

Samsung, който успя да детронира Nokia за първи път от 14 години

От Георги Георгиев

За първи път от 14 години насам Nokia не е на световния връх в производството на мобилни телефони. Финландският гигант бе детрониран от корейския си конкурент Samsung, който през отминаващата 2012 г. е успял да продаде най-много телефони по света, сочат данните на анализаторите от IHS iSuppli.

Очакванията на експертите са, че през тази година Samsung ще обхванат 29% от световните доставки на клетъчни телефони. За миналата 2011 г. те са заемали втора позиция с дял от 21%.

Междувременно дялът на Nokia се е сринал от 30 на 24 процента за последната една година. Финландският производител успя да задържи престижната позиция без прекъсване от 1998 г. насам.

Смартфоните днес са най-бързо развиващият се сегмент на пазара. Те обхващат близо половината от всички продажби на мобилни устройства за 2012 г., коментира Уейн Лам, старши анализатор в IHS.

Неговите очаквания са, че глобалните доставки на умни телефони ще нараснат до 35,5% за тази година, докато общият брой на продадените телефони ще се повиши с едва един процент.

Отделно, разпространението на смартфони ще се повиши до 47% в сравнение с 35-те процента, които те заемат от общия пазарен дял на мобилни телефони през 2011 г.

Като основна причина за промяната в статуквото експертите изтъкват състоянието на двете компании в последно време.

Докато Samsung бележат успехи в бързата разработка на десетки нови модели качествени телефони всяка година, то Nokia са "затънали" в прехвърлянето на моделите си към операционната система на Microsoft Windows Phone, a телефоните под собствената ОС Symbian бележат сериозен спад в продажбите.

Прогнозите IHS за следващата година са, че проникването на смартфоните на мобилния пазар ще достигне до 59%, а "умните" джаджи ще заемат доминираща позиция в индустрията.

Водещи

Най-четени