И третият най-голям производител на смартфони е? 01.08 | 15:59

Китайски!

От Ивайло Коралски

Когато Microsoft закупи мобилния бизнес на Nokia, редмъндския гигант наследи един особено голям телефонен бизнес.

Последният обаче, още преди покупката, беше започнал да губи своите позиции, допълват от Strategy Analytics. След това, за съжаление на MS, компанията не успя да заздрави позициите на новото си мобилно подразделение. 

В резултат на това китайският Huawei се превърна в третия най-голям производител на смартфони в световен мащаб, пускайки в продажба за последните три месеца 30,6 милиона мобилни устройства. Или увеличение с повече от 50% спрямо същия период на предходната година.

Към днешна дата китайската компания държи 7 процента от пазара на смартфони, изоставайки от втория, Apple (10 процента) и лидера Samsung (20,5 процента).

Microsoft е четвърти, с пуснати в продажба 27.8 милиона смартфона. Срещу 50,3 милиона спрямо предходната година.

Според Strategy Analytics Apple е покачил показателите си с 35 процента, пускайки по магазините 47,5 милона iPhone-а. Тези на Samsung са се понижили със 7 процента. Нещо повече, повечето от 71,9 милиона устройства, пуснати в продажба от корейския гигант, са продукти от нисък клас. Поради тази причина и общите приходи на Apple се покачват, докато тези на Samsung – намаляват.

Водещи

Най-четени