Идва ли краят на войната между Apple и Samsung? 08.12 | 12:11

Има вероятност компаниите да сключат споразумение

От Кремена Бедерева

Съдия Луси Кох, която разглежда делото за нарушение на патентите на Apple срещу Samsung в САЩ, изрази надежда, че компаниите може да сключат споразумение, съобщава Lenta.ru.

"Мисля, че е време за примирие", каза Кох по време на съдебното заседание в Сан Хосе, на което присъстваха адвокатите на двете компании. Евентуалното споразумение ще бъде от голяма полза за потребителите, за промишлеността и за страните, смята още съдията.

Адвокатът на Samsung Чарлз Верховен заяви от своя страна, че неговата компания е готова да проведе разговори с Apple за уреждане на конфликта. Говорителят на Apple пък Харолд Макхийни казва, че подобно желание не е изразено по време на съдебното заседание.

На 24 август съдът осъди Samsung да заплати обезщетение в размер на 1,049 млрд. долара на Apple за незаконно използване на разработки на компанията на Тим Кук.

Apple настоява за изтеглянето от пазара в САЩ на 26 смартфона и таблета на Samsung. Южнокорейската компания, от своя страна, се опитва да намали обезщетението по делото и да сключи ново споразумение с Apple.

На заседанието, което продължи около 4 часа, Кох заяви, че решението по делото между Apple и Samsung ще стане ясно през следващите няколко седмици.

Apple и Samsung, два от най-големите световни производителя на смартфони в света, водят съдебни битки за патенти от април 2011 г. Компанията на Тим Кук обвинява Samsung в копиране на външния вид на iPhone и IPAD и елементи на потребителския интерфейс.

Съдебните спорове се водят в няколко страни. В някои съдилища Samsung успя да победи.
Британският съдия Колин Бърс определи таблетите на компанията като "не толкова готини", колкото IPAD-а, и отрече обвиненията за копиране на Apple.

Водещи

Най-четени