Идва нова епоха в интернет домейните 14.06 | 15:46

Завърши приемът на имена за нови домейни, сред които има предложения от .google и .apple до .gay и .porn

От Георги Георгиев

Епохата на интернет адресите, които завършват на .com, net и org, очевидно е към своя край. Вчера базираната в САЩ Интернет корпорация за раздаване на имена и адреси (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN) съобщи, че е получила 1930 желания за нови домейни в глобалната мрежа. 166 от тях не са с латински букви, пише econ.bg.

От списъка става видно, че няколко компании са проявили интерес например към домейните .security, .pizza и .movie. От корпорацията Google са поискали около 100 различни разширения, сред които личат .google, .youtube и .lol (итернет жаргонa "от смея се силно" - laugh out loud).

От Apple са пожелали .apple, от френската банка BNP Paribas - ".bnpparibas”, Националната баскетболна асоциация (NBA) пък си е избрала .NBA.

Не липсват и противоречиви желания – например .sex, .gay, .porn, и .sucks. Същевременно притежанието на домейни като .islam и .church обещава да предизвика сериозни разногласия, коментира Forbes. Желание да получи интернет адрес, завършващ с името на ислямската религия, е заявила турска компания.

Вероятно очаквано - от Ватикана идва желанието сайтът на града-държава да има разширение .catholic.

Онези, които не са съгласни с разпределението на домейните, имат 7 месеца да внесат оплакванията си. Плановете на ICANN са да започне да сменя разширенията на интернет адресите след март 2013 г. Процесът ще върви на групи от по 500, информира Mashable.

ICANN обяви, че ще разширява списъка с най-използваните интернет домейни през миналия юни. Това обаче струва немалко пари: за да се подаде молба се плащат 185 хил. долара, а съответната компания след това трябва да внася по 25 хил. долара годишна такса за адреса си.

Ето защо, надали е чудно, че желание за смяна на адрес в глобалната мрежа е изявено основно от по-богатите световни региони - молби са внесени от 911 организации от Северна Америка, 675 от Европа и 303 от Тихоокеанския регион. Били са регистрирани едва 17 заявки от Африка и 24 от Латинска Америка, информира AFP.

Пълния списък със заявените желани домейни може да видите тук.

Водещи

Най-четени