Изненади на хардуерния пазар у нас 18.12 | 13:44

Доставките на хардуер в България преди Коледа са се повишили спрямо година по-рано

От Георги Георгиев

Общите доставки на компютърен и комуникационен (ИТК) хардуер в България през третото тримесечие на тази година, включващо настолни и мобилни компютърни системи, принтерна периферия, видео устройства, компоненти, токозахранващи устройства, комуникационно оборудване, включително базови станции и смартфони са достигнали 142,7 милиона евро.

Това прави ръст от 7 % спрямо същия период на предходната година, показват данните от 83-то поредно пазарно изследване "ICT Trade Bulgaria 2012" на агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.

Наред с това експорта през тримесечието намалява до 40,6 млн. евро. По думите на експертите от всички ИКТ сегменти през последното тримесечие бизнесът с настолни и мобилни компютърни системи "се държи изумително”, а най-стабилни се запазват доставките на компютърни компоненти.

За деветте месеца на 2012 г. доставките на технологичен хардуер възлизат на 402,3 мил. евро, което е спад с 2 % спрямо миналата година. Тук със съществен принос за по-слабите резултати е комуникационния хардуер, при който спадът е най-сериозен.

Прави впечатление, че за разлика от световните тенденция за лек ръст в средната цена на мобилните телефони - най-големия пазар на технологичен хардуер в страната се държи точно по обратния начин - ръст в продадените бройки и спад в обема.

Водещи

Най-четени