Индийската полиция забрани на Google да снима по улиците 22.06 | 12:13

Популярният проект Street View бе прекратен от съображения за сигурност

От Георги Георгиев

Индийската полиция обяви, че е забранила на Google да заснема улиците на град Бангалор за нуждите на популярната ѝ услуга Street View поради опасения, че информацията може да се използва от екстремисти за терористични атаки.

Технологичният гигант стартира плановете си да създаде виртуални карти на улиците на големите индийски градове през май 2011 г. Като отправна точка на проекта бе избран софтуерният център Бангалор, припомня АФП.

Във вторник (21 юни) индийската полиция заяви, че Google се нуждае от писмено разрешение от индийските министерства на вътрешните и външните работи, за да продължи заснемането на улиците на града.

От търсачката отвърнаха, че са получили всички необходими разрешителни от държавата и федералните власти. За момента Google са изтеглили колите и триколките си, които са снабдени със специалните камери за панорамно снимане.

Услугата Street View, която действа на територията на повече от 25 страни по-света, се радва на изключителна популярност сред потребителите още от пускането ѝ през 2007 г.

Не навсякъде обаче тя е приемана радушно. Редица държави отказаха улиците на градовете им да бъдат заснемани или наложиха глоби на Google за нарушаване на личното пространство на гражданите си.

През март тази година френски регулатор глоби търсачката със 100 хиляди евро за събирането на лична информация при заснемането на френските градове. Миналия месец пък Google заяви, че ще обжалва решението на швейцарските власти всички изображенията на заснетите хора по улиците на градовете да бъдат неразпознаваеми.

Забрана да се снимат градските улици и площади бе наложена по подобни причини и в Германия.

Водещи

Най-четени