Интернет в опасност 03.12 | 14:43

Какъв е рискът страната ви да остане изключена от глобалната мрежа?

От Георги Георгиев

Това, което се случи в Сирия миналата седмица – а именно цялостно спиране на интернет в страната, може да се случи буквално навсякъде. Макар че никой не е напълно защитен от тази възможност, все пак е по-вероятно подобно спиране да се случи в едни страни, отколкото в други.

Компанията за уебуслуги Renesys периодично прави оценка на този риск. От тази оценка се възползват например, компании, които трябва да решат къде да разположат центровете си за данни. А в светлината на ситуацията в Сирия, анализаторите от Renesys са провели "преброяване на глобалните интернет маршрути, на всички местни доставчици във всяка страната, които имат директна видима връзка с външни доставчици", пише Mashable.

Използвайки тази информация, Renesys създали следната таблица. В нея, както се вижда, България е оценена с ниско ниво на риск. 

renesys.risk.internet.disconnect.png

Източник: Renesys

Илюстрацията едва ли би учудила някого. Сирия, Либия, Тунис, Мианмар – страните, които се управляват от насилнически и/или автократични режими, са с най-висок риск от спиране на интернет, докато демокрации като САЩ, Канада и държавите от ЕС, са (относително) стабилни в това отношение.

Не е изненадващ фактът, че най-рисковият фактор за интернет достъпа по света е свързан с централизацията. Стабилната интернет архитектура е тази, която е максимално разпръсната, смятат специалистите. Това с мрежите с вградени излишъци и тези, които са достатъчно модулни, така че да не могат да бъдат изключени по нечие еднолично желание.

Друг рисков фактор за интернет свободата е регулацията. В някои държави международният достъп до данни и телекомуникационни услуги е силно регулиран. Там може да съществуват едва една или две компании, които разполагат с официалните лицензи за пренос на гласов и интернет трафик с външния свят. Така всички неудобни за режима граждани ще могат лесно да бъдат изолирани.

Тези и други теми, свързани с развитието на интернет и на мобилните комуникации, се обсъждат в стартиралата днес "Световна конференция по въпросите на международните телекомуникации" (Wcit), организирана от Международния телекомуникационен съюз (ITU).

Водещи

Най-четени