Интернет гиганти се съюзяват, за да борят детското порно 12.08 | 09:11

Facebook, Microsoft, Google, Twitter и Yahoo са първоначалните партньори

От Ивайло Коралски

Най-големите онлайн компании в света самосиндикално правят доста, с идеята да предотвратят разпространението на детско порно. За щастие, вече няма да го правят сами.

Facebook, Microsoft, Google, Twitter и Yahoo ще си партнират с британската фондация Internet Watch, споделяйки ѝ списъци с блокирани снимки на детско порно. С други думи ще споделят дигитални отпечатъци.

На теория подобна стъпка означава, че премахната снимка с детско порно не само няма да се появи никога повече онлайн, но и информация за нейния произход ще бъде на разположение на членовете на IWF (Internet Watch Foundation).

В най-скоро време към полезния съюз ще се присъединят гиганти като Amazon, Apple, Dropbox, PayPal и много други.

За съжаление подобна стъпка няма да спре разпространението на детско порно като с магическа пръчка. Следенето работи единствено, когато снимките са качени в публични мрежи. То няма да функционира, когато детското порно се разпространява по места като Dark Web и др., на териториите на които търговията на съдържание се осъществява много по-секретно.

Все пак подобен съюз може да предотврати значително количество, дистрибутирано в момента детско порно чрез публични мрежи и сайтове.

Водещи