Интернет остава свободен 14.12 | 16:08

Договорът, даващ повече контрол върху мрежата, не бе подписан от ключови участници на конференцията на ООН в Дубай

От Георги Георгиев

Предложеното от глобалните телекомуникационни компании споразумение, което би дало на националните правителства контрол върху вътрешния интернет в държавите, е било блокирано от САЩ и ключови западни и африкански държави, съобщи британският Guardian.

Като мотивация за отказа си въпросните несъгласни държави изтъкнаха, че "не са способни да подпишат договора с настоящата му форма". Новината дойде в края на организираната от Международния телекомуникационен съюз (ITU) световна конференция (WCIT - 12) в Дубай.

При евентуалното си приемане отхвърлените предложения, щяха да дадат на отделните правителства значително по-голям контрол върху международните телефонни разговори и трафика на данни онлайн.

С отказа западните страни изглежда, че гарантират ролята на интернет като нерегулирана, международна услуга, която тече безплатно през телекомуникационните услуги, свободна от директна намеса на правителствата на отделните държави.

"През изминалите 24 години интернет даде на света неподозирани икономически и социални ползи. Всичко това се случи без регулация от страна на ООН. Не можем да поддържаме споразумението, предложено от ITU, което е в разрез с многостранният модел на управление на интернет", коментира ръководителят на американската делегация Тери Крамер.

Освен САЩ в явна опозиция на предложеното ново споразумение бяха Великобритания, Канада, Коста Рика, Чехия, Дания, Египет, Кения, Холандия, Нова Зеландия, Полша, Катар и Швеция. Всички те заявиха, че няма да подпишат финалния текст, което означава, че той няма да влезе и изпълнение. От другата страна на барикадата бях държави с изявени авторитарни практики в управлението, водени от Русия, Китай и ОАЕ, които се обявиха за предложените регулации.

Водещи

Най-четени